1941

1 -15 Aralık 1941: Japonlar Pearl Harbor’a Saldırıyor, ABD Savaşa Giriyor

1 Aralık 1941 Japonya Başbakanı Tojo, İngiliz ve Amerikalıların Asya halklarını sömürmesi ve Çin’in desteğinin intikamla tasfiye edilmesi gerektiğini” söyledi.

ABD Başkanı Roosevelt, Japonya ile savaş söylentileri yüzünden halka hitap etmek için tatilini kısa kesebilir.

Sovyet savaş muhabiri Kızıl Ordu’ya teslim olan bir Wehrmacht askerinin fotoğraflarını çekiyor; “Bir Nazi teslim oldu” başlığıyla haber yapılıyor. Hitler Almanların Rostov’dan çekilmesine öfkeleniyor: General von Rundstedt’i görevden alıyor ve Wehrmacht komutanlığına ateş püskürüyor ve Rusya’da artık geri çekilme istemiyor. General Halder: “Birliklerimizin durumunu anlamıyor” diyor.

Kızıl Ordu’ya teslim olan bir Wehrmacht askerinin

Einsatzkommando ölüm ekibi komutanı SS Albay Karl Jäger: “Litvanya için Yahudi sorununu çözdük … toplam 137.346 Yahudi tasfiye edildi.” Jäger’in SS üstlerine

SS Albay Karl Jäger

ayrıntılı raporu, tarih ve cinayet sayısını ve kurbanların sınıflandırmasını not etmiştir: “Yahudiler, Yahudi çocuklar, çingeneler, akıl hastaları gibi.” Sadece Nazi cinayet mangalarından kurtulan Litvanyalı Yahudiler köle işçiliği için 40.000 kişi tutuluyor. Jäger “Erkek işçi Yahudilerin kısırlaştırma programı derhal başlatılmalıdır. Kısırlaştırma işlemine rağmen bir Yahudi hamile kalırsa tasfiye edilir” diyor[1].

3 Aralık 1941 Moskova sadece 20 km uzaklıkta Moskova kanalında bir Alman keşif bölümü Khimki kasabasına sıkıştı. Luftwaffe tarafından tespit edilmemesi için Kremlin’in altın kubbelerini bez örtülerle kapayan Moskova’nın merkezini görebilir. Almanlar ve Sovyetler Moskova’nın kapılarında kıyasıya savaşırken her iki taraf da tükendi. Rusya’nın işgalinin başladığı Haziran 1941’den itibaren Wehrmacht 850 bin kayıp verdi.

Japon deniz komutanlığı Pasifik’teki İmparatorluk Donanması savaş gemilerine kodlanmış bir mesaj göndererek Pearl Harbor’daki ABD deniz üssüne planlanan saldırı doğruladı: “Niitaka Dağı’na Tırman!”

Nakliye feribotu Josif Stalin,

Kızıl Ordu, Fin güçlerinin 4 ay boyunca kuşatması altında açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Hanko limanındaki son askerlerini tahliye ediyor: 23.000 Sovyet askeri deniz yoluyla Leningrad’a götürülüyor. Hanko’dan askerleri tahliye eden Kızıl Deniz Kuvvetleri nakliye feribotu Josif Stalin, Finlandiya Körfezi’nde üç deniz mayınına çarpınca sürükleniyor, alt güverteleri su basınca 5.589 adam içeride donarak ölüyor.

4 Aralık 1941 Japonya İmparatorluk Donanması’nın Vurucu Gücü Pasifik’te ABD ile savaşa hazır durumda

Akagi

amiral gemisi olan uçak gemisi Akagi liderliğinde Pearl Harbor’a doğru ilerliyor.  Diğer Japon kuvvetleri ise Filipinler’e, Singapur ve Hong Kong’da ki İngiliz karakollarına ve Hollanda Doğu Hint Adaları’na saldırmaya başlıyor.

Japon diplomatlar ABD’nin Japonya’nın askerlerini Çin’den çekmesi ve Asya imparatorluklarından vazgeçmesi talebini resmen reddetti. Bir Japon gazetesi: “Amerika Birleşik Devletleri 1776’da bağımsızlık savaşını haklı görüp aynı zamanda Japonların Doğu Asya’yı Avrupa emperyalizminden kurtarmak için mücadelelerini kınayabilir?”

Wehrmacht Moskova önlerinde Aralık 1941

5 Aralık 1941 Kuzey Afrika’da, Müttefiklerin Haçlı Harekâtı (Operation Crusader) saldırısına karşı Alman karşı saldırısı devam ediyor. Libya çölünde şiddet dozu gittikçe artan savaş devam ediyor.

Amerikan gazeteleri “FDR’nin savaş planlarını” ortaya çıkarıyor: ABD Ordusu “Rainbow Five” stratejisi basına sızdırılınca ABD’nin Almanya ile savaş hazırlıkları açıklanıyor. “Rainbow Five” planı, 10 milyon askerden oluşan güçlü bir ordu ve Nazilerle savaşmak için Avrupa’ya gönderilecek bir Amerikan Sefer Gücü hayal ediyor. ABD’li izolasyonistler öfkeyle “Roosevelt’in savaş hevesini” kınıyorlar.

Moskova etrafındaki Alman piyadelerinin ilerlemesi tam anlamıyla durma noktasına geldi; sıcaklık -45 ° C’ye düştü, Wehrmacht felç oldu. Rusya’ya kötü hazırlanmış Almanlar acı içinde: 130.000 donma vakası bildirildi. Her top mermisini yüklemeden önce, üzerindeki donmuş yağdan arındırmak gerekiyor. Sibirya’dan transfer edilen taze birliklerle Kızıl Ordu, “Almanları Moskova’nın kapılarından kovmak için” büyük bir karşı saldırı başlattı.

6 Aralık 1941 HMS Prince of Wales de dahil olmak üzere İngiliz Force Z deniz filosu “Japon saldırganlığına karşı caydırıcı güç için” Singapur’a geldi.

Hitler sonunda SSCB’deki gerçeği kabul ediyor: Wehrmacht’a Moskova’ya saldırmayı durdurmasını emrediyor.

HMS Prince of Wales

Amerikan uçak gemisi USS Lexington, Midway’deki ABD üssünü olası Japon saldırılarına karşı güçlendirmek için Pearl Harbor’dan ayrıldı.

Bugün Finlandiya’nın bağımsızlığının 24. Yıldönümü. Bugün İngiltere ve Kanada, SSCB’yi işgali ve Nazi Almanyası ile ittifakları nedeniyle Finlere savaş ilan etti. Finlandiya, SSCB’ye karşı mücadelesinin Rusya’nın geçen yıl Finlandiya’yı işgaline karşı bir devam savaşı olduğu iddiasında. Bununla birlikte. Leningrad’ın kuzeyindeki ilerlemelerini durdurdular.

USS Lexington

ABD Başkanı Roosevelt, Japonya İmparatoru Hirohito’ya Pasifik üzerinde topladığı “karanlık savaş bulutlarını” ortadan kaldırması için yalvarıyor.[2]

7 Aralık 1941 Bugün Pearl Harbor’a ulaşması beklenen USS Enterprise hava şartları sebebiyle gelemedi. Pasifik Filosu’nun üç uçak gemisi Pearl Harbor’da limanda değil ama 96 ABD savaş gemisi hala orada.

1 milyondan fazla askerle gerçekleşen yeni Sovyet şok saldırısı Almanları şaşkına çevirdi: Wehrmacht Moskova’dan geri çekiliyor. Kızıl Ordu ilk kez Moskova’nın etrafındaki donmuş manzarada Sibirya’da eğitilmiş kayak birliklerini görevlendiriyor. Ayrıca kalın paletli Sovyet T-34 tankları karda iyi savaşıyor. Ruslar gibi kalın kıyafetleri olmayan Alman askerleri Rusların kürklerini kıskansa da yoldaşları tarafından vurulma korkusundan Ruslardan ele geçirilen kürklü şapkaları giymeye cesaret edemiyor.

ABD Donanması mayın tarama gemisi ve muhripleri, Hawaii’de Pearl Harbor yakınlarında bir Japon denizaltısını gördüklerini bildiriyor. Buna karşılık üs komutanı Amiral Kimmel daha fazla bilgi bekliyor.

Fin askerleri Kızılordu’ya karşı
Kızılordu kış şartlarında donanıma sahip

Pearl Harbour Saldırısı

06:10. 183 Japon uçağından oluşan ilk dalga uçak gemilerinden havalanıyor: Hedefleri 370 km güney: Pearl Harbor, Hawaii. Şafak zamanı uçan Japon pilotlar hedeflerinin yönünü kontrol etmek için, dans müziği çalan Honolulu’dan bir Amerikan radyo istasyonunu dinliyorlar. Japonya sürpriz saldırı avantajını kaçırmamak için Pearl Harbor ile aynı anda Tayland, Filipinler ile İngilizlerin Singapur ve Hong Kong kolonilerine de saldırıyor. Japon Ordusu Malaya’yı işgal ediyor: 5000 asker, Kota Bharu plajındaki Hint Ordusu askerlerin ile çatışıyor.

Pearl Harbor saldırısı başlıyor: To ra, to ra, to ra

07.49 Japon komutanı Mitsuo Fuchida şimdi Japon uçaklarına Pearl Harbor saldırısında liderlik ediyor: “To ra, to ra, to ra”. Sürpriz saldırı başarıya ulaşmak üzere… USS Utah mürettebatından Lee Soucy havada uçan Japon uçaklarını Amerikan uçağı zannederek: “Bu uçaklar bir pazar günü ne yapıyorlar? Bu etrafta dolaşan çılgın denizciler olmalı” diye söyleniyor. Japon bombardıman uçakları savaş gemilerini vurmak için sırayla diziliyorlar. Bunlardan Mitsuo Fuchida: “Muhteşem bir oluşum yani bizim için.”

ABD Dışişleri bakanı Cordell Hull, Washington’daki Japon büyükelçisine diplomatik ilişkileri koparmasını emretti.  ABD kod kırıcıları, Japon elçiliğinden bile önce Japon “MOR” şifresini çözdüler.

USS Arizona zırhlısı patlıyor

08:00 USS Oklahoma, Japon uçağı tarafından torpido ile vuruldu. Gemi yavaş yavaş devrilirken gövdesinin altında kalan 400’den fazla adam boğuluyor:

08.10 USS Arizona zırhlısının güvertesinde bir bomba patladı ve geminin mühimmat deposu açıldı. 450 ton barut bir anda patladı.  USS Arizona’nın patlaması sonucunda 1117 adam neredeyse anında öldü.

Pearl Harbor’ın uçaksavar silahları başında nöbetçi yoktu çünkü bir alarm durumu mevcut değildi. Dahası gemileri koruyan anti-torpido ağları gereksiz bulunduğundan kullanılmamıştı.

Japon uçakları Amerikan uçakalrını yerde yakalıyor

167 Japon uçağının ikinci dalgası Hawaii’yi bombalamaya başlıyor ve ABD uçaklarını yerde yakalamayı başarıyorlar. USS New Orleas Kruvazörü Pearl Harbor’da ama mühimmat asansörleri çalışmıyor: Gemi mürettebatı, ağır silahlara büyük mermileri elle taşımak zorunda kalıyor. USS Shaw destroyeri de vurulup patladığında parçaları Oahu adasına doğru yarım mil uzağa sıçradı.

USS Nevada zırhlısı

Japonlar, Pearl Harbor’ın ağzında kanaldan çıkışı engellemek ve limanlara giren gemileri durdurmak için USS Nevada zırhlısını batırmaya çalışıyor. Durumu fark eden ekip gemiyi kasıtlı olarak karaya oturtuyor.

8 Aralık 1941 Sadece 2 saat sonra Pearl Harbor saldırısı sona erdi. 2.400’den fazla Amerikalı öldü, ABD Donanması’nın zırhlılarının 8’i hasar gördü, 4’ü battı. 188 ABD uçağı imha edildi. 29 Japon uçağı düşürüldü. 60 kadar Hawaiili sivil Pearl Harbor’da öldü, bazıları Japon uçakları tarafından yapıldı, ancak çoğunlukla düşen Amerikan uçaksavar mermileri tarafından öldürüldü. Bu arada Beyaz Saray basına Japonların Pearl Harbor’a yaptığı saldırısını açıklıyor.

Japon hava subayı Fuchida, yakıt depolarını yok etmek ve Pearl Harbor’ı deniz üssü olarak kullanılma hale getirmek için üçüncü bir saldırı dalgası göndermek

Hintli asker, Singapur’ 1941 V işareti yaparken

istiyor ama Amiral Nagumo, sürpriz etkisi geçtiğinden büyük kayıplardan korkarak reddediyor.

Japon bombardıman uçakları, olağanüstü hale rağmen, gece boyunca tamamen korunmasız Singapur şehrini bombalıyor. Winston Churchill, Pearl Harbor saldırısının haberlerini doğrulamak için Roosevelt’i arıyor. Başkan saldırıyı onaylıyor: “Şimdi hepimiz aynı gemideyiz”. Churchill: “Duygu ve sansasyonla dolu olarak yatağa gittim ve şükran uykusunu uyudum.”

Los Angeles, Küçük Tokyo’da (Little Tokyo) yaşayan Japon asıllı ABD vatandaşları Japonya ile savaşın patlak verdiğini bildiren gazetelerin ilk baskılarını almak için şok içinde acele ediyorlar.

Japon askerleri Çin anakarasından Hong Kong’a ilerlerken

Şu anda Japonların saldırısı altındaki Singapur’da, bir Hintli asker, tüm İngiliz imparatorluğu tarafından desteklenen “Zafer İçin V” sembolü veriyor. İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Pearl Harbor ve İngiliz Malaya kolonisine saldıran önceden planlanmış Japon saldırısı nedeniyle Japonya’ya savaş ilan etti. [3] Bazı milletvekilleri İngiltere’nin savaş ilanının törensel formalitesini protesto ediyorsa da Churchill: “Bir adamı öldürmen gerektiğinde, kibar olmanın zararı yok.”

60.000 Japon askeri Çin anakarasından Hong Kong’un İngiliz kolonisine doğru yürüyor. Savunucuların sayıları neredeyse 4’e 1. İngiltere’nin Uzak Doğu imparatorluğundaki askerlerin çoğu Kuzey Afrika’yı güçlendirmek için geri çağrılmıştı. Hong Kong’un “sembolik garnizonu” sadece 14.000 askerden oluşuyor.

Başkan Roosevelt, Gizli Servis’in kullanabileceği tek zırhlı araç olan Al Capone’un el konulan kurşun geçirmez limuzini ile Japonya’ya savaş ilanı için Amerikan Kongre Binası’na gidiyor. Başkan Roosevelt şu anda ABD Kongresi’ne sesleniyor: “Dün, 7 Aralık 1941’de Amerika Birleşik Devletleri aniden ve kasıtlı olarak Japonya İmparatorluğu’nun deniz ve hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı… Kongrenin… ABD ile Japon İmparatorluğu arasında bir savaş hali olduğunu ilan etmesini istiyorum”.

Başkan Franklin D. Roosevelt’in Japonya’ya Savaş İlanı (Tam Konuşma) | Savaş Arşivi

 

Başkan’ın talebi üzerine, ABD Kongresi 470-1’e kadar Japonya ile savaşa oy verdi. Savaşa karşı oy kullanacak tek Senatör veya Kongre Üyesi pasifist Jeanette Rankin: “Bir kadın olarak savaşa gidemiyorum ve başka birini göndermeyi reddediyorum.” Kongreye seçilen ilk kadın olan Rankin, Amerikan Kongre Binası’nda savaş karşıtı oyuna kızan bir grup tarafından takip edildi; polisi aramak için telefon kulübesine sığınmak zorunda kaldı.

Japon bombardıman uçakları Filipinler’deki Amerikan üslerini bombaladı ve ABD’nin yerdeki uçaklarının yarısı imha edildi. Manila bombardımana hazırlıksızdı.

https://www.youtube.com/watch?v=cbk-DP8juNc

Manila’nın bombardımanı

 

9 Aralık 1941 Japon kökenli bir ABD vatandaşı, Japonya’ya karşı yeni ilan edilen savaşta nerede durduğunu göstermek için dükkanının camına ‘Amerikalıyım’

Başkan Roosevelt Japonya’ya savaş ilan ediyor

yazıyor. ABD Deniz Kuvvetleri, Pearl Harbor’dan enkazı araştırıyor. ABD Amiral Halsey, Pearl Harbor’da: “Japonca sadece cehennemde konuşulacak” diyor.

Japon birlikleri Şanghay’a saldırıyor, tarafsız “Uluslararası İskan” bölgesini işgal ediyor ve binlerce yabancıyı tutukluyor. Japon birlikleri Şangay’daki tek İngiliz savaş gemisine, HMS Peterel gambotuna bordalıyor. Yeni Zelandalı Teğmen Polkinghorn Kaptan teslim olması emredildi. Cevabı: “Gemimden in!”. Japon donanması savaş gemileri ve kıyı bataryaları teslim olmayan HMS Peterel’i ele geçiremeyeceğini anlayınca önce ateş açarak batırdı ardından tekne alabora olduğunda mürettebatını makineli tüfekle taradı.

10 Aralık 1941 Amerika’daki ABD Ordusu ve Donanma toplama merkezleri, “Pearl Harbor’ın intikamını almak” isteyen gönüllülerle doluyor.

Amerika’nın savaşa girişi İngilizleri memnun ediyor: Bir İngiliz Milletvekili: “Haziran ayında Almanlar savaşa Rusları dahil ederek dünyayı

Jeanette Rankin

kurtardı ve şimdi Japonlar da aynı şeyi yaptı.”

Malaya ve Burma kolonilerine saldırmak için Tayland topraklarında ilerleyen Japon İmparatorluk Ordusu’nun işgalinden 24 saat sonra Tayland, Japonya’ya teslim oldu.

Kraliyet Donanması savaş gemileri HMS Galler Prensi ve Repulse Singapur’dan kuzeye doğru ilerliyor: Japon işgal gemilerini pusuya düşürmeyi ve yok etmeyi umuyorlar. HMS Repulse’un Kaptanı William Tennant, “Bu eski geminin bizi gururlandıracağını biliyorum – başına hiçbir şey gelmeyecek – çok şanslı. “Bununla birlikte Britanya’nın Pasifik’teki en büyük iki savaş gemisi, HMS Galler Prensi ve muharebe kruvazörü HMS Repulse Japon torpido bombardıman uçakları tarafından bombalanıyor. Torpidolanan HMS Prince of Wales (Galler Prensi) yavaş yavaş alabora oldu, düşük güverte ile doluyor. Gemiyi terk eden 2 bin asker ve mürettebat, HMS Express muhribine tırmanmaya çalışıyor. Çatışma bölgesine geç gelen RAF pilotu raporunda “Denizdeki adamların Brighton’daki tatilciler gibi kendine el salladığını” yazıyor. Buna karşın Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotu yanılıyor: Kurtulanlar kendilerini korumak için çok geç gelen uçaklara söylenerek öfkeyle yumruklarını sallıyorlar.

11 Aralık 1941 Japon diplomatlar resmi belgeleri yok edip, ABD’yi tahliye ediyorlar. HMS Prince of Wales ve Repulse, Malaya sahilindeki Japon uçakları tarafından batırıldı. 840 mürettebat öldü. İmparatorluğu’nun Pasifik’teki ana gücü giderken ancak 3 Japon uçağı düşürüldü.

FBI, ABD genelinde yüzlerce önde gelen Japon sivilini tutukladı. Amerika ile savaşta bulunan doğum Almanya ve İtalya doğumlu vatandaşlarıyla birlikte toplama kamplarına gönderildiler.

Hong Kong’u istila eden Japon kuvvetleri tarafından öfkeli bir saldırı başlatılıyor: İngilizlerin aylarca tutmayı umduğu “Gin Drinker’s Line” savunma ve kaleleri düşüyor. 30.000 adam tarafından korunmak için inşa edilen 18 kilometrelik sığınaklar, siperler ve topçu direklerinden oluşan Gin-Drinker’in Hattı, çoğunluğu acemi askerler olmak üzere 10.000’den az savunucuya sahipti. İngiliz Ordusu subay eğitim materyali, Japon askerlerinin “boy ve zeka eksikliği” olduğunu ve geceleri saldırmadıklarını söylüyor, bu yüzden İngiliz muhafızları gece saldırısına karşı çıktı.

Alman Reichstag’ında Hitler, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Mihver müttefiki Japonya ile dayanışma ve ABD hükümetinin “uluslararası hukuka karşı suçlar” için savaş ilan ediyor. Hitler uzun bir konuşmada “dünyanın en güçlü ordusunun lideri” olduğunu iddia ediyor, diğer Mihver güçleriyle “Anglo-Sakson-Yahudi-Kapitalist” ABD karşısında zafer kazanacağını iddia ediyor.[4]

İtalya, Almanya ve Japonya Berlin’de yeni bir anlaşma imzaladılar: “Almanya, İtalya ve Japonya, ABD ve İngiltere’ye karşı mücadeleyi ellerindeki tüm güç araçlarıyla zaferle sonuçlandıracak.”. Mussolini, ABD’ye savaş ilan eden Hitler’i takip ediyor: Kabine bakanlarına gizlice şöyle diyor: “Amerikalılar aptal, zenci ve Yahudi ulusu. Onlar savaşmayacaklar”

HMS Galler Prensi ve Repulse Singapur’da

12 Aralık 1941 Alman Harekâtı Tayfun Operasyonu geri püskürtüldü. Sovyet karşı saldırısı şimdi Wehrmacht’ın şehrin kuzey ve güneyindeki aşırı genişletilmiş cephelerini yıkmakla tehdit ediyor.

Japonya’nın Malaya’yı işgalinin hızı ve şiddeti savunucuları çaresiz bıraktı: Avustralyalı, İngiliz ve Hintlilerden oluşan birlikler güneye doğru Singapur’a çekiliyor. Bir Hintli asker kaçan beyaz askerlere hayret ediyor: “Bu nasıl mümkün? Onlar sahipler. ” İngiliz subay: “Hayır değiller onlar Avustralyalı.”

13 Aralık 1941 Malaya ormanında hızlı bir şekilde seyahat etmek için, Japon piyadeleri yerli halktan çalınan binlerce bisikleti kullanıyor.

SSCB’deki sıcaklık rekor -42 ° C’ye düştü: Bazı askerler, cinsel organlarının donması korkusu nedeniyle dışarıda tuvaletlerini yapmaktan çekiniyorlar.

Japon Ordusu, Burma’yı işgal ediyor.
Malaya ormanında ilerleyen Japon ordusu

Hong Kong savunucuları Kowloon’u tahliye ediyor ve adaya geri çekiliyor, Japon işgalcilere anakarayı terk ediyorlar. Alman araçları ve atları Rus kışıyla felç oluyor; ama Kızıl Ordu’nun Kazak midillileri karA göğüslerine dek dalabilir.

14 Aralık 1941 Japon topçuları şimdi Hong Kong adasını bombalıyor: İngiliz İmparatorluğu birlikleri ve Çinli mülteciler sığınakları tıka basa dolduruyor.

Moskova yakınlarında, dondurucu havalarda şiddetli Sovyet karşı saldırıları hayati kasabaları yeniden ele geçirilmesini sağlıyor. Alman kuvvetleri, SSCB’nin Haziran ayında işgalinden bu yana ilk kez toplu olarak geri çekiliyor. Sovyet propagandası Kızıl Ordu’nun savaştaki ilk gerçek başarısını kutluyor ve 1812’de Napolyon’un Moskova’dan çekilişini çağrıştırıyor.

15 Aralık 1941 Japon ordusu Malaya’ya doğru ilerledikçe, İngiliz birlikleri düşman eline düşmelerini önlemek için lastik stoklarını yakıyor.

Hawaii’nin Niʻihau adasında, iki Japon-Amerikalı tutuklandı ve bir diğeri, Pearl Harbor’a saldırdıktan sonra inen bir Japon pilotun kaçmasına yardım etmek için başarısız tekliflerinden sonra intihar etti. Japon pilot, yerli Hawai halkı tarafından öldürüldü: ABD yetkilileri şimdi Japon soyundan birinin güvenilip güvenilemeyeceğini merak ediyor.[5]

Haklar Bildirisi (United States Bill of Rights) 150 yıl önce bugün imzalandı; Lionel Barrymore, Jimmy Stewart ve Orson Welles tarafından yapılan radyo programında ” We Hold These Truths “, şimdi 63 milyon Amerikalı tarafından dinleniyor.

Japon Ordusu, Burma’yı işgal ediyor.

Bazı NKVD birimleri, ellerini havaya kaldırarak teslim olacakmış gibi Alman hatlarına doğru yürümeye başladıktan sonra son dakikada el bombaları attı. Her ikisi de Wehrmacht’ı şaşırtarak kandırdı. Böylece Kızıl Ordu birliklerinin teslim olmalarını kabul etme şansını azalttı.

Pearl Harbor saldırısının sonuçları

Pearl Harbor saldırısı sonuçları; 12 Amerikan savaş gemisi ciddi zarara uğradı bazıları battı. 1.178 asker yaralandı ve 2.403 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Pearl Harbos saldırısı sonucunda Amerika Birleşik Devletleri; Japonya’ya savaş ilan etmiş ve 2. Dünya Savaşı’na dahil olmuştur. ABD bu saldırının sonucunda intikamını insanlık tarihine geçecek şekilde almıştır. 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya 9 Ağustos 1945’te ise Nagazaki’ye atom bombası atılmıştır. Bu atom bombaları yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuş; Japonya bölgesini yaşanmaz bir hale getirmiştir.

 

Notlar

[1] https://fcit.usf.edu/holocaust/resource/document/DocJager.htm

[2] https://mtholyoke.edu/acad/intrel/WorldWar2/fdr26.htm

[3] https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1941/dec/08/prime-ministers-declaration#column_1358

[4] https://jewishvirtuallibrary.org/hitler-s-speech-declaring-war-against-the-united-states

[5] https://historynet.com/the-niihau-incident.htm